Inovativno umetničko izražavanje – VR film

Svet se nezaustavljivo menja. Stara pravila više ne važe, ono što je bilo više nije i neće ni biti. Digitalna transformacija nije izbor, već činjenica koja je svuda oko nas i koja menja naše navike i našu svakodnevicu. Verujem da je to tek početak, da će se stvari menjati još upadljivije i intenzivnije i znam da u tom mišljenju nisam usamljen.

 U svemu tome, čovek ima dve opcije. Da žali za starim vremenima, ili da se prilagodi novom vremenu – da se potrudi da upozna, razume, prihvati i na najbolji mogući način živi novu stvarnost koja je tu da ostane.

Mi biramo drugu opciju. Zato nije za čuđenje što smo Bioskop Balkan bez mnogo premišljanja opremili VR opremom koja, pored svega što jeste, predstavlja i novi umetnički medij.

Ne postoji inovacija u kojoj umetnost neće pronaći mesto za sebe i to se jasno vidi na primeru virtuelne realnosti, koja spaja čoveka i mašinu, realno i apstraktno i otvara prilike za potpuno nove načine konzumiranja umetničnog dela. Takođe bitno, a o čemu svedoče autori novih medija, tek uz pojavu digitalnih tehnologija i ekspanzije mogućnosti na planu slike i prostora, umetnici su dobili priliku da zapravo zakorače u beskrajne prostore svoje imaginacije i okuse slobodu stvaranja u sasvim novim dimenzijama.

Ove godine, ljubitelji dokumentarnog filma imali su priliku da uživaju i na poseban način iskuse pet ostvarenja iz VR selekcije. Četiri autora – Jan Kounen,Dijego Kompel, Ana Knežević i Milad Tangšir, pristupilo je virtuelnoj stvarnosti kao umetničkom mediju, koristeći sve njegove kapacitete, a posetioci su ova ostvarenja doživeli upravo uz VR opremu Balkan bioskopa, u prostoru Balkan Bioskopa. Zaljubljenici u dokumentarni film tako su se upoznali sa jedinstvenim radovima koji funkcionišu u svetu virtuelne realnosti.

Zahvalni smo na poverenju koje je Beldocs festival ukazao Fondaciji Saša Marčeta i Balkan Bioskopu, prepustivši nam VR selekciju za koju verujemo da će u narednim godina uzeti još više maha i opčiniti još više zaljubljenika u filmsku umetnost.

Izrada web sajta Progressive Media