U gudurama Amerike

U vremenima kada se svet munjevitom brzinom menja, neke teme ipak aktivno opstaju i neka pitanja uporno traju. Jedno od njih je pitanje daleke Amerike, kao ideje i kao toponima, ali i pitanje neizbežne amerikanizacije na lokalnom nivou. Pre oko vek i po, Karl Maj je napisao roman „U balkanskim gudurama“, u kojem je, prilično stereotipno, predstavio Balkan kao divlju teritoriju na kojoj vladaju nasilje i razbojništvo. Takva vrsta stereotipa, ali uz inverziju toponima i uvođenje ličnog i kolektivnog iskustva, inspiracija je izložbe u Bioskopu Balkan a koja nosi naziv „U gudurama Amerike“.

Na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi tri autora: video rad „Zvuci rodnog kraja“ Mladena Miljanovića, skulptura „Yugo Amerika“ Radoša Antonijevića i instalacija „Amerika“ čiji je autor Nenad Malešević.

Sva tri umetnika na vrlo originalan način preispituju sliku Amerike – sliku koja postoji u svima nama koji smo odrasli sasvim daleko od nje, ali smo o njoj još od detinjstva slušali i možda čak, maštali. Mladen Miljanović, konceptualni umetnik, to radi kroz petnaestominutni video, obraćajući nam se kroz poziciju veterana iz sve tri vojske prošlog rata.

Ujedno promišlja i pitanje svrhe borbe, koje je verovatno jedno od najvažnijih pitanja postavljenih pred svet. Radoš Antonijević, vizuelni umetnik, donosi nam metalnu skulpturu Yugo America, koja predstavlja jedan od simbola našeg kolektivnog identiteta, a čiji naziv je ujedno i naziv kampanje pod kojom se događao izvoz ovog automobila u Ameriku. Instalacija Nenada Maleševića obuhvata fotografije, hiljadu crteža i poštansku marku, dok je u osnovi instalacije svima znani motiv Kipa slobode, kroz koji autor preispituje sopstveni odnos prema Americi.

Dalje ne bih otkrivao. Dođite, pogledajte. Jer ovo je, bez sumnje, inspirativna i neuobičajena izložba, koja će u mnogima od nas pobuditi različita pitanja, promišljanja i preispitivanja.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila, u Bioskopu Balkan.

Izrada web sajta Progressive Media