„Transmutacija“ u Bioskopu Balkan

Prilikom obnove Bioskopa Balkan, želeli smo da obnovljeni prostor bude takav da može da menja i prilagođava, te da i na taj način predstavlja svojevrsni kulturni centar. Da bude otvoren za eksperiment, istraživanja i nesputanu umetničku slobodu. Zato nam je bilo izuzetno drago da jedan deo bioskopa ustupimo street art umetniku i arhitekti Nikoli Mihajloviću, kao prostor za rad. Tako je Nikola, tokom poslednjih godinu dana, stvarao upravo u Bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea smeštenog u potkrovlju ovog istorijskog zdanja.

Nikola MIhajlović se preko 10 godina bavi street artom, čemu kasnije pridružuje i umetničko slikarstvo. Dobitnik je prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu” i izlagao je na brojnim kolektivnim, ali i solo izložbama u Srbiji i inostranstvu. Trenutno je zaokupljen projektom koji nosi naziv „Veštačka Inteligencija i umetnost” a koji se odvija u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Samostalna izložba „Transmutacija“ na kojoj će biti predstavljeni radovi nastali u navedenom prostoru , biće otvorena 1. aprila, u prostoru Bioskopa Balkan. Nikola Mihajlović će na toj izložbi predstaviti slike inspirisane meta prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju oblike arhitektoničnih formi.

Nikola kaže da su arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici ostavili upadljiv uticaj na njegovo stvaralaštvo, dok je, sa druge strane, osetan upliv neukroćene energije prirode i emocije. Ovo je svakako veoma zanimljiv kontrast, koji ujedno predstavlja i jednu od vodećih karakteristika izložbe „Transmutacija“.

Otvaranje izložbe trajaće od 18 do 20 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera. U 19:30 dogodiće se i specifični live performans, koji, kako Nikola poručuje, ima za cilj da posetiocima izložbe prenese provokativnu poruku. Lično, sa nestrpljenjem čekam ovo otvaranje. Izložba će javnosti biti dostupna do kraja aprila.

Izrada web sajta Progressive Media