Street art u Bioskopu Balkan

Umetnost ne može da se stavi u kalup, podvede pod pravila, spakuje u okvire.

Zato mi je važno što smo krajem avgusta otvorili vrata Bioskopa Balkan umetnicima koji kreiraju lokalnu street art scenu. Njihova umetnost inicijalno nastaje na ulicama, a ovih dana je mogla da se vidi unutar zidova Bioskopa Balkan.

Posle pauze izazvane svima poznatom situacijom, bioskop je ponovo pulsirao specifičnom energijom – energijom stvaranja, kroz projekat „Balkan uživo“. Tokom dva dana street art umetnici oslikavali su platna, panele i zidove Bioskopa Balkan, a stvaranju su mogli da prisustvuju svi zainteresovani sugrađani.

Nastali radovi potvrđuju zanimljivost scene koja kod nas postoji već nekoliko decenija, ali je upadljivo vitalna, dobro organizovana i relevantna. Urbani duh street art-a razvija se zajedno sa duhom grada, zbog čega je ova grana savremene umetnosti idealan način da se zabeleže trenutne emocije i duše ljudi u vremenu i prostoru.

Verujem da smo ovim projektom otišli još par koraka dalje u promociji umetnika koji svoj talenat i kreativnost ispoljavaju na inovativan, svež način. Jer umetnost se nesputano raste i razvija samo uz vizije inovatora i novih generacija, kojima će Fondacija Saša Marčeta i Bioskop Balkan uvek zainteresovano pružiti prostor i podršku.

Izrada web sajta Progressive Media