Ništa nije vredno ako ne rizikujete

Jedna od ideja zbog koje je blog nastao jeste mogućnost da prenesem neko svoje iskustvo, i da svojim načinom razmišljanja pokušam da usmerim mlade ljude kako da neke prepreke lakše pređu, onda kada zagaze u sopstveni biznis.

Važna lekcija koja mora da se savlada što pre i kako treba, jeste spremnost na donošenje odluka. Često je povezana sa rizikom, ali pisao sam o tome u ranijim postovima – ništa nije vredno ako ne rizikujete, čak i onda kada ste svesni da iza tog rizika možda stoji neuspeh. Neuspeh je takođe deo poslovnog razvoja, koliko su važne i pobede i uspesi.

Ako bih trebao da kažem na koji način donosim odluke, priznao bih da je to brzo, „kratak rez“. Čekanje mi nije svojstveno, naročito kada od moje odluke zavise i drugi ljudi. To ne znači da u sekundi i bez razmišljanja govorim „da“ i „ne“, ali ne dozvolim sebi nikada da uđem u agoniju vaganja, premišljanja, neodlučnosti. Što više merite – sve će biti teže. Pogotovo ako ste po prirodi neodlučni. U tom slučaju će vam se jedan izbor danas činiti pravim, sutra će već on biti pogrešan, a onaj drugi baš dobar, i tako u nedogled, mučenje. Naučite da zagrizete. Naravno, ne hrabrim vas da sečete odluke bez razmišljanja, ali nemojte se daviti u sopstvenoj nesigurnosti. Dakle, brzo donošenje odluka ne znači i nepromišljeno odlučivanje. Plan morate imati, planirati takođe (setite se generala Ajzenhauera i rečenice „Plan je ništa, planiranje je sve“), i negde pokušati da isprojektujete šta možete da očekujete nakon odluke. Još jedna stvar koja vam može pomoći jeste to da sve ono što na poslovnom putu dolazi ispred vas, a toga će uvek biti, ne posmatrate kao problem. Posmatrajte sve kao izazov, i videćete koliko će biti lakše. To je taj dobar ugao gledanja. Pogledajte OVDE kako se sve odvijalo – odluka za odlukom, i ne mogu da kažem da je bilo lako. Međutim, da sam sve te odluke koje su neminovno dovele do rezultata, u nekom momentu posmatrao kao muku i donosio ih danima, spisak postignutog bio bi mnogo kraći 😉

Nikad ne zaboravite da nije bitno da li ćete pasti. Bitno je koliko ste spremni da ustanete. Ako imate tu sklonost da se brzo oporavite, da se vratite još jači, onda ste spremni za borbu i izazove. Ako vas svaki pad dodatno ubija u pojam, onda razmislite da li je to čime se bavite uopšte za vas. Posao mora da bude zadovoljstvo. I velika igra, baš kao i život!

Saša Marčeta

Tags: , , ,

Izrada web sajta Progressive Media