Mart ART festival performansa
Glasovi u nama

Mart ART festival performansa pod nazivom “Glasovi u nama”, održan je od 29.03. do 31.03.2019.  u Bioskopu Balkan.

Fondacija Saša Marčeta je samostalno organizovala i  producirala ovaj festival, koji je selektovao domaće ali i inostrane izvođače koji su realizovali seriju samostalnih performansa. Program festivala bavio se indentifikacijom problema današnjice, razmatrao pitanje identiteta, telesnosti, bliskosti i zajedništva. Kroz pokret, zvuk, šumove…

Selekciju performansa izvršio je Stručni savet Fondacije Saša Marčeta: Stevan Vuković, Dragan Zdravković i Ksenija Samardžija.

Performansi su se realizovali sukcesivno, u različitim nivoima Bioskopa Balkan i kroz različite dinamike.

Branko Milisković, Sara Kostić, Marco Nektan, Grupa 04, Dejan Atanacković i Manja Ristić su u prva dva dana festivala nastupili sa performansima u kompleksnoj produkciji i realizaciji.

Video radovi su takođe bili sastavni element festivalskog programa, oni predstavljaju prethodna iskustva umetnika. Video rad poput Body Prayers, Sare Kostić, detektuje društvenu opsesiju kultom tela koje iz pozicije željenog prevodi u bilo koje, pritom zadržavajući svojstva opsesije.

Kao i premijerno prikazivanje video rada, Marca Nektana i East Princess Verlorene Gotter, beogradskoj publici u kojem se aktelizuje pozicija umetnika iz Istočne i Zapadne Evrope kroz motiv uklanjanja Berlinskog zida.  That was it, projekat Sanje Latinović u obliku audio-vizuelnih portreta sedam umetnika kroz lično istraživanje sa ciljem da se obezbedi bolje razumevanje i jasnija slika o stvarnosti sa kojom se umetnici u nastajanju susreću, nakon što završe svoje akademske studije.

Zadnji dan festivala je svim posetiocima pružio relaksaciju kroz svetlosne i zvučne efekte, uživali smo u zajedničkim nastupima Izvanrednog Boba i Kira, WoOa, Manje Ristić i Miriana Koleva, Umbre, Mateja Rusmira i Andrie.

Posebno iznenađenje bio je DJ dvojac iz Berlina, Kotelett & Zadak. Oni su se prvi put predstavili beogradskoj publici i zatvaranje festivala doveli do vrhunca. Bioskop Balkan je u ova tri dana ugostio više od 500 ljudi, pohvale nam stižu sa svih strana.

Spomenik kulture predstavlja svedočanstvo ljudske istorije, naš cilj je da Bioskop Balkan ostane u epicentru dešavanja, da podseća ljude da je ipak moguće da zajedničkim trudom i radom promenimo atmosferu u ARTmosferu, da ohrabri naše talente i da im naša dela dokažu da neki od nas kulturu shvataju ozbiljnije!


Branko Milisković
Branko Milisković
Sara Kostić
Sara Kostić
Grupa 04
Manja Ristić i Dejan Atanacković
Manja Ristić i Dejan Atanacković
Marko Nektan
Marko Nektan
Umbra
WoO
Kir
Manja Ristić & EUERPI
Matej Rusmir i Andria
Kotelett & Zadak

Photo Credit: Marija Konjikušić

Izrada web sajta Progressive Media