Dekada u Bioskopu Balkan

Strpljen – spasen kaže stara narodna, a ja potvrđujem. Kada je u pitanju umetnost, nema prostora za požurivanje i nervozu. Zato su planiranje i pripremni radovi za izložbu Dekada, Aleksandra Denića, trajale skoro pune dve godine. I zato smo na kraju dobili pravi praznik umetnosti, kreativnosti i jednog raskošnog stvaralačkog života.

Mnogo se pričalo i mnogo se priča o ovoj izložbi i to nije čudno. Aleksandar Denić je naš slavni scenograf, autor brojnih domaćih i inostranih pozorišnih i filmskih scenografija. U svojoj karijeri sarađivao je sa imenima poput Majkla Baseta, Arnolda Barkusa, Ulija Edela, Franka Kastorfa, Srđana Karanovića, Gorana Markovića…

Njegova postavka Dekada nam je, pravo iz Berlina, donela kompletno scenografsko rešenje Brehtovog Galileja, makete i modele, fotografije, pripremne skice i crteže koji do detalja razrađuju tok Denićevih ideja. Dakle, svaki posetilac izložbe dobija uvid u intenzivno stvaralačko delovanje umetnika tokom 10 godina njegovog rada u Nemačkoj.

 

 

 

 

 

 

Sve u vezi sa ovom izložbom je uzbudljivo i važno, a lično mi je poseban utisak ostavio Denićev odnos sa rediteljem Hansom Frank Kastorfom, u saradnji sa kojim su i nastali svi pomenuti radovi. Njih dvojicu je, pre 11 godina, na žurci upoznala direktorka drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Denić do tada nije gledao nijednu Kastorfovu predstavu, a ni Kastorf nije video nijednu Denićevu scenografiju. Ipak, prepoznali su se i saradnja je počela ubrzo potom. Denić o tome kaže:

Prvu zajedničku predstavu smo radili u teatru Odeon u Parizu, bila je to „Dama s kamelijama“. Kada je došao, scenografija je već bila postavljena, na rotacionoj bini sam napravio pravu brazilsku favelu, a Frank je rekao da nikada tako nije radio, da ga je sve sačekalo. Onda je prokomentarisao: „Ako je Aleksandar pogodio, to je dobro, ako je promašio, onda će sve biti promašeno“. Predstava je postigla veliki uspeh, a mi smo se dogovorili da ćemo nastaviti da radimo zajedno pod jednim uslovom, a to je „No fun, no work“, u smislu uživanja u radu.

To prepoznavanje među ljudima – to je ono u šta čvrsto verujem.

I to su dva od nebrojeno mnogo razloga zbog kojih vas pozivam da posetite izložbu Dekada, koja će biti prisutna u Bioskopu Balkan do 22. novembra 2022. godine.

Izrada web sajta Progressive Media